A Zene Világnapjáról

Iskolánkban immáron harmadik alkalommal rendeztük meg a Zene Világnapja alkalmából hagyományos koncertünket.

Az ötletet három évvel ezelőtt az adta, hogy az iskolánkba járó tanulók nagy létszámban jártak városunk zeneiskolájába és a nevezetes ünnepeinken fellépők mindannyian igen magas színvonalon játszottak hangszeren. Persze a sikeres koncertekhez kell egy elhivatott tanár Révész Éva tanárnő személyében, aki minden évben, már a tanév első napjaitól felkutatta, meghallgatta, kiválogatta, gyakoroltatta a közreműködő diákokat. Hiszen elég rövid az idő október elsejéig, amikor is a világon mindenhol a zenét ünnepeljük.

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával, már 41 éve ezen a napon nagyobb figyelem irányul a zenére. Meghívónk buzdító jeligéje a jól ismert zsoltárvers volt: „Adjatok hálát az Úrnak citeraszóval, tízhúrú lanttal zengjetek neki! Énekeljetek neki új éneket, szépen zengjenek hangszereitek!”(Zsolt. 33. 2-3)

Koncertünkre október 3-án hétfőn délután fél háromkor került sor. Rendhagyó módon az idén két hetedikes tanuló köszöntötte a koncert közönségét. Az egyik legszebb hálaadó zsoltárunkat a 100.-at hallhattuk egyiküktől. „Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön! Szolgáljatok az Úrnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé… Menjetek be kapuin hálaénekkel, udvaraiba dicsérettel!” (Zsolt. 100. 1, 4)

A hangverseny sokszínűségét tükrözi, hogy saját népzenei kincsünkből népdalok hangzottak el énekelt és hangszeres formában is, Kodály és Bartók feldolgozásában. Több testvérpáros is örömmel vállalta el az együttmuzsikálást. A zene összekötő erejét bizonyítja, hogy a tavalyi alkalmi zenész párosok az idén már barátként léptek a közönség elé. Nagy sikert aratott a”Mazsola és Tádé” c. rajzfilmsorozat fuvolán előadott betétdala. Világnagyjaink: Mozart és Beethoven jól ismert művei csendültek fel zongorán. Különleges élményt nyújtott James Galway ír indulójának fuvolaváltozata, melyben átélhettük a zene mindent betöltő, lélekre ható erejét.

Záró számként az Erős vár a mi Istenünk című korált énekeltük el közösen, a frissen alakult kamarazenekar közreműködésével és Fukkné Fukász Enikő vezényletével. A Zene Világnapjához kapcsolódóan az idén hangszerkészítő versenyt hirdettünk. A versenyen résztvevőket oklevéllel jutalmaztuk a program végén.

 

W. Nagy Péter

művészeti munkaközösség-vezető